Tävlingsformer

Bågskytte utomhus

Tavla:

tavla

Den vanligaste tävlingstypen inom bågskyttet är tavelskytte. Här skjuts, beroende av klass, på avstånd från 20 till 90 meter på två olika tioringade tapetstorlekar, 80 eller 122 cm i diameter. Det finns flera olika ronder inom tavelskyttet utomhus. En av de vanligaste kallas ”1440”, på grund av att den maximala poängen på denna rond är just 1440 poäng. ”1440” skjuts på fyra olika avstånd och antalet pilar i ronden är 144. I den rond som används i de olympiska spelen är avståndet 70 meter och där används tapeten som är 122 cm.

 

Jakt & Fältskytte: jakt_falt

En rolig form av bågskytte där skytten går en snitslad bana i skogen och skjuter på, vid fältskytte runda gul-svarta tavlor och vid jaktskytte avbildade djurfigurer i papp. Skjutavstånden varierar mellan 5 och 60 meter. Tävlingarna har mål med för skytten okända avstånd, i bland vid fältskytte kända. Tavlorna för fältskytte är femringade och det skjuts 3 pilar på varje mål. Vid jakttävlingar skjuter man till man träffar figuren eller max 3 pilar. En tävling i fält består av 24 mål, maxpoängen är 360 och vid jakt är antalet mål 30 och maxpoängen 450.

Det svåraste vid denna typ av bågskytte är att bedöma avståndet på platsen där du står fram till figuren. En felbedömning med 2-3 meter kan göra att målet bommas.

Jakt och Fältbågskytte är mycket populärt i Sverige vilket också gjort att det Svenska Fältlandslaget är det bästa i världen.

 

3-D3d

En förhållandevis ny företeelse i svenskt bågskytte, som blivit otroligt populärt, är 3-D skyttet.

3-D skyttet har sitt ursprung i USA, där bågjägarna ville hitta ett bra sätt att träna inför jaktsäsongen. Djurattrapperna som är i naturlig storlek placeras ut i skogsterräng på samma sätt som vid jakttävlingar med okända avstånd upp till 45 meter varierande efter storlek på respektive djur. Djuren är tillverkade av kompositmaterial och har träffområden markerade på kroppen.

 

Bågskytte inomhusinomhus_tavla

Inomhus skjuts endast tavla på avstånden 12,18 och 25 meter. Ofta då på en så kallad ”trespot” eller en ”vanlig” tapet, liknande de som används vid utomhusskytte. Vilken tapet som används beror delvis på vilken typ av båge som används. Men även här finns flera olika ronder med namn som PAA, 18/12 och 25/18. I de flesta inomhustävlingar skjuts 60 pilar i serier om 3 pilar.